Koi begrippen Tategoi

Ik ben WesKoi begonnen om de hobbyisten bij te staan en hun te behoeden voor de fouten die ik in het verleden wel heb gemaakt. Koi is heden daags Big Bussines en ook in Japan voert de commercie toch wel de boventoon. Tegenwoordig is daar ook met geld alles te bereiken. Vooral onze website moet een wapen zijn waar mensen een eerlijk verhaal en kennis kunnen komen delen.

Dan komen de artikelen soms wel eens negatief over, maar dit is om je te behoeden voor alle commerciële begrippen.  Ik ben absoluut niet alleswetend en ik leer nog elke dag van anderen en sta voor alles open. De begrippen Tategoi, Tatheshita, Kashira en Jumbo Tosai hebben hun ware betekenissen allang verloren en zijn eigenlijk alleen maar commerciële lokmiddelen geworden om je over de streep te trekken voor een aankoop. Zo is de “Kashira” niets meer en minder dan de beste vis die op dat moment uit de mudpond komt. 

Als er twintig vissen uit de mudpond komen en er worden er 12 verkocht die week, dan begrijp je natuurlijk zelf ook wel dat de kashira van de laatste acht kwalitatief veel minder is als de eerste kashira die uit de mudpond komt. Bij de verkoop worden ze wel allebei aangeduid als kashira. Nu wil ik niet betweterig overkomen, maar hoeveel waarde kunnen we dan nog hechten aan al die koi begrippen. Nog steeds veel, als je maar bij de juiste dealer komt. Jumbo tosai is ook zo’n mooi begrip die een aantal jaren geleden is ontstaan. Ineens wilde iedereen een jumbo tosai en deze waren kort daarna ook nog eens in boxen vol te krijgen.

Een mooi voorbeeld waar de kwekers goed op de vraag hebben ingespeeld. Natuurlijk worden er geen boxen vol jumbo tosai gekweekt, maar de tosai worden anders groot gebracht door ze te verwarmen. Dan nog zijn het geen jumbo tosai! Jumbo tosai zijn niet meer en minder dan een enkele broeder of zusters die ver boven de andere koi uitsteken bij de geboorte.
Ik heb dit jaar tosai aangekocht van 10 maanden oud waarvan het gemiddelde tussen de 36 en 38 cm lag. Er was er een bij van 43 cm, met een extreme bouw. Deze ene kunnen we dan ook met recht een Jumbo tosai noemen. Nu is de kans aanwezig dat dit ook een grote dame of heer gaat worden nu hij zo ver boven zijn broers en zusters uitsteekt.

Maar het is natuurlijk gewoon een moment opname en geeft geen enkele garantie. Ik hoor u al brommen dat 36 en 38 cm ook al groot is en niet gemiddeld voor een tosai.

Dit ligt helemaal aan het feit uit wat voor kweeklijn zij komen en hoe ze zijn groot gebracht. Deze vissen zijn van een bepaald niveau en worden dan verwarmd groot gebracht.

Dan is een lengte tussen de 35 a 40 cm op een leeftijd van tien maanden heel normaal.Een vis blijft tosai vanaf zijn geboorte tot 18 maanden dan gaat hij over naar nissai.

Dus als je wil weten of je echt een jumbo tosai aan de haak heb geslagen, is het natuurlijk van belang om de exacte geboorte datum te weten. Heb je een tosai van 43 cm en 18 maanden oud, dan is dit absoluut geen jumbo tosai gezien zijn leeftijd. Nogmaals Jumbo tosai worden nooit in grote getallen geboren maar zijn vaak maar enkele exemplaren uit een hele kweek.


Dus vind u in de toekomst een box jumbo tosai van de zelfde kweker, moet u toch eens achter u oren krabben of je wordt belazerd of een lot uit de loterij heb gewonnen.


WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *