Koi kopen

Oktober en november zijn net als in het voorjaar per definitie maanden dat de koi dealers pronken met hun nieuwe aankopen. Dit zijn voor hobbyisten de leukste maanden om dealers te volgen via social media en ook eventueel te bezoeken. Een koi kopen is misschien wel het leukste onderdeel van onze hobby en tevens ook het moeilijkst! Hoeveel aankopen zijn het tenslotte niet geworden, of al weer snel verkocht omdat ze tegen vielen in de vijver. Ik denk dat we dit allemaal wel veel hebben meegemaakt in ons koi bestaan. Daarom is het verstandig om u in de koude winter maanden eens te verdiepen waar u op moet letten tijdens een aankoop. Ook is het verstandig om u te verdiepen in de bepaalde kenmerken die horen bij bepaalde variëteiten, Het is namelijk heel simpel, als je niet weet waar we op moeten letten dan weet je ook nooit of de prijs/kwaliteit wel klopt van u eventuele nieuwe aankoop. Voor de meeste mensen ligt het belang bij het patroon, terwijl het veel belangrijker is dat de vis klopt in de basis. Met de basis bedoelen we:

Frame (botten structuur)
Huidkwaliteit

Deze twee eerder genoemde elementen lijken makkelijk maar hangt af van meerdere factoren. Ik spreek ook bewust niet over body, omdat dat body ook op latere leeftijd kan ontwikkelen. Bij het frame beoordelen hoort ook boven en zij aanzicht. Voor en achter lengte. Vooral de backbone kan ons veel vertellen. We beoordelen allemaal een vis van boven af in een bowl, terwijl de meeste informatie is te halen uit het zij aanzicht van een koi. Zo zijn er nog veel meer elementen waar we op moeten letten, maar te moeilijk om dit hier te beschrijven.

Huidkwaliteit klinkt simpel, maar is moeilijker dan je denkt. Er zit een wezenlijk verschil in een slechte huidkwaliteit of dat de vis in slechte conditie is. Omdat te kunnen beoordelen komt een stuk ervaring kijken. Bij huidkwaliteit moet je denken aan de glans, soort sumi, hoe en waar het sumi zich ontwikkeld, diepte van pigment, sashi. Wat voor kiwa en bij welke leeftijd. Ook hier zijn zoveel elementen te vinden wat lastig te verwoorden is op papier.

Koi kopen is vaak het aanschaffen van een collectie die een lange tijd deel moet uitmaken van je leven. Je moet dus heel bewust en met een kritisch oog naar je eventuele nieuwe aankoop kijken. Een goede dealer kan je informatie verschaffen, maar om niets aan toeval over te laten, zul je dus zelf ook kennis moeten vergaren. Het slechtste is om een koi met je hart te kopen. Dit klinkt gek! Maar liefde op het eerste gezicht, maakt je vaak blind voor eventuele belangrijke minpunten. Als een koi in je hart zit, wil je vaak tegen beter weten in deze punten niet zien. Daarvoor zeg ik altijd tegen de mensen neem een optie en kom een week later dan nog eens terug. Meestal kijk je een week later niet met je hart maar meer met het verstand. Een goed idee is ook een mede hobbyist mee te nemen met kennis van zaken om de vis samen te beoordelen. Als je al deze stappen heb doornomen en je staat nog steeds achter je keuze, denk ik dat je dan pas kan spreken over een verantwoorde aankoop.

Natuurlijk is het patroon belangrijk en moet de koi je aan staan. Toch let ik tijdens het selecteren nooit op patroon maar ga ik altijd voor kwaliteit. Een slechte koi heeft een goed patroon nodig en een goede koi is dit ook met een minder patroon. Ik zelf kan niet genieten van een slechte koi met een goed patroon, maar wel van een hele goede koi met een slecht patroon. Het loont ook te kijken naar een koi die zich nog moet ontwikkelen. Een koi die niet al zijn geheimen heeft prijs gegeven, is vaak nog voor een verrassende prijs/kwaliteit te bemachtigen. Een koi die af is wordt echter nooit beter. Ik ga bewust voor vissen die nog moeten ontwikkelen. We willen graag allemaal zo groot mogelijke koi voor een goede prijs. Dit wil in veel gevallen wel lukken met eenkleurige exemplaren. Ga je voor grote vissen in de gosanke groep wordt dit al moeilijker. Ongeacht de kwaliteit wordt aan een vis uit de go sanke klasse met een goede groei verwachting, gelijk een behoorlijk prijskaartje gehangen.

Kwaliteit gaat voor lengte, maar hoe hoger je in een prijs klasse gaat zoeken, hoe meer eisen je van de groeiverwachting mag stellen. Je ziet, zoals hier boven beschreven er veel voor komt kijken om de juiste keuze bij u aankoop te maken. Wilt u dieper op deze materie in gaan en echt weten waar wij op letten en de details weten van het koi selecteren. Maak dan eens een vrijblijvende afspraak met WesKoi. Bij ons zwemmen tig voorbeelden van door klanten aangekochte koi die al een hele evolutie hebben doorgemaakt. Graag zouden wij onze kennis en deze evolutie met u delen om samen sterker te worden in onze hobby. Het verhaal hierboven kan nog zo mooi en aantrekkelijk klinken. Het is te allen tijde nog de koi in de bowl die het eerlijkste verhaal verteld. Wij zijn in staat onder het genot van hapje en drankje onze kennis en resultaten met u te delen. Schroom niet om bij interesse een afspraak te maken en ons eens te bezoeken. Een stapje hoger hoeft vaak nog niet eens in de prijs te zitten , dit zit vaak alleen al in het anders bekijken van de koi met de juiste kennis.

WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *