Koitanden

Koi Tanden


Dit blijft toch wel een vreemd fenomeen. Haast iedereen weet dat een koi over een groot aantal tanden beschikt en dat deze tanden zich achterin de keel bevinden. Deze tanden worden daarom keeltanden genoemd. Deze net op kiezelsteentjes lijkende keeltanden zijn er in twee hoofdsoorten.
De ene soort is specifiek voor het vermalen en zijn dan ook voorzien van ribbels, de andere soort zijn wat puntig en kunnen gebruikt worden om iets te ‘kraken’.
Tot zo ver is veel duidelijk, wat minder duidelijk is de informatie van het wissel van deze tanden.
Er is wel eens geschreven dat dit 36 keer kan gebeuren maar enig bewijs of in ieder geval de logica hiervoor ontbreekt.
Over het algemeen genomen wordt er gezegd dat dit wisselen een continue proces is, dit zou betekenen dat er met een bepaalde regelmaat een tand wordt vervangen. Hij lijkt ons niet aannemelijk dat alle tanden tegelijkertijd worden gewisseld.
Anderzijds wordt er wel eens aangeven dat het slecht eten van een koi wordt toegewezen aan het feit dat een koi aan het wisselen is.
Voor beiden beweringen kan niet met zekerheid worden gezegd dat het onzin is, simpel om het feit dat de waarneming van gevonden tanden en het aantal gevonden tanden zo verschillend i

Ik ken hobbyisten die nog nooit een Koitand in hun vijver of filterlijn hebben gevonden en die toch al decennia bezig zijn, daarnaast ken ik ook hobbyisten die jaarlijks met grote regelmaat en vooral in de zomer enige tanden vinden.
Van deze laatste groep zijn er dan die per keer een of twee tanden vinden en een andere groep die in een keer een stuk of 20 tanden tegelijkertijd vind.
Afgelopen zomer vond ik zelf voor eerst sinds ik met koi bezig ben op 1 dag een grote hoeveelheid tanden op mijn zeef. De koi gaven in gedrag en eetlust niet aan dat er een wisseling had plaatsgevonden. Gevoelsmatig denk ik niet dat deze tanden (stuk of 20) van 1 koi waren ,anderzijds zou er dan een trigger moeten zijn geweest om een aantal koi aan te zetten om een paar tanden te wisselen. Gezien de bezetting dus een gemiddelde van ongeveer 3 per Koi.
En als er dus zo’n trigger zou bestaan waarom dat pas na meer dan vijftien jaar Koihouden.
Al met al blijft het dus voor mij een vreemd fenomeen die keeltanden van een koi.


WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *