Laterale lijn

Als je goed naar een koi kijkt zie je in het midden van de koi van de kieuwen naar staartbasis een dun streepje lopen. Vooral bij de doitsu variëteiten is dit goed te zien. Dit noemen we de laterale lijn (midden ). Wat voor functie heeft deze laterale lijn nu eigenlijk bij een koi? In de laterale lijn zitten zenuwdeeltjes die kunnen identificeren wat er in zijn omgeving gebeurt. Er zijn ook gedeelten van de zijlijn gemodificeerd als elektronreceptoren, dit zijn organen die worden gebruikt om elektrische impulsen waar te nemen. Ook helpen deze kanaaltjes naar het zoeken van voedsel en bij het waarnemen van dreigend gevaar. Al met al een zeer belangrijk onderdeel van een koi. Wat kunnen wij met de laterale lijn? Met de laterale lijn op zich kunnen wij niet veel, ja… zorgen dat het niet beschadigt. We weten dat de laterale lijn als uitgangspunt bij patronen wordt gebruikt. Bijvoorbeeld het beni (rood) van een kohaku patroon wordt het liefst geprefereerd als dit begint vanaf de laterale lijn. De sumi patronen van een shiro utsurimono horen van onder de laterale lijn omhoog te trekken. Ook begint het ontwikkelen van sumi meestal onder de laterale lijn naar boven toe.
Maar wat voor ons van belang is, is vooral wat er onder de laterale lijn gebeurt! En dan voornamelijk bij het selecteren van jonge koi (tosai) en tijdens het opgroeien van de koi.


Laterale lijn Foto 1

mindere kwaliteit beni (rood) onder laterale lijn Foto 2

Als we jonge koi gaan selecteren is het vooral van belang hoe de huidkwaliteit (pigment) onder de laterale lijn is. Wat er namelijk aan huidkwaliteit (pigment) te zien is onder de laterale lijn, is vaak bepalend voor de huidkwaliteit boven de laterale lijn. Voor mij persoonlijk speelt huidkwaliteit onder de laterale lijn een belangrijke rol, vooral wanneer er boven de laterale lijn enig punten van twijfel zijn waar te nemen in het pigment. Als dit voorkomt dan word vooral naar de kwaliteit van het pigment onder de laterale lijn gekeken om een enigszins goede inschatting te kunnen maken wat we in de toekomst kunnen gaan verwachten. Is de kwaliteit onder de laterale lijn ook van een dusdanige slechte kwaliteit dit tesamen met de twijfel punten boven de laterale lijn, zal dit voor mij een zeer sterk punt zijn om van de vis af te zien om in de toekomst geen vis te krijgen met een huidkwaliteit die ik niet nastreef. Wel is van belang tijdens het selecteren van een koi naar het totaal plaatje (van de huidkwaliteit) te kijken. Hiermee bedoel ik dat als de kwaliteit van de huid boven de laterale lijn zo goed is dat er geen enkele punt van twijfel is, terwijl er wel wat tekenen van twijfel onder de laterale lijn zijn waar te nemen, ik waarschijnlijk kijkend naar het totaal plaatje en naar mijn gevoel luistert toch over ga tot aanschaf van deze koi.

Sumi (zwart) ontwikkeling opkomend van onder laterale lijn Foto 3

Waarom is het gedeelte onder de laterale lijn belangrijk bij het opgroeien van een koi? Omdat als er tijdens de evolutie (ontwikkeling) iets mis gaat door ons eigen management, dit als eerste op die plaats waar te nemen is. We moeten dan denken aan teveel voer, slechte waterkwaliteit, langere tijd op hogere temperatuur of een combinatie hiervan. Je zult zien dat in het begin stadium wanneer het mis gaat dit als eerste voornamelijk is waar te nemen onder de laterale lijn. Dit uit zich als: vermindering van het pigment, het verdwijnen van de glans, het open trekken van de patronen of zelfs geheel verdwijnen van pigment als de vis onder zeer langdurige slechte omstandigheden wordt gehouden. Ook bij vissen die secundair hi gevoelig zijn begint dit ook meestal als eerste onder de laterale lijn te openbaren. Zo zie je maar weer dat een enkel streepje op een koi ons toch weer een stukje verder op weg kan helpen om de juiste keus van een koi te maken voor de toekomst. Wat ik hier boven schrijf is geen geschreven wet maar voor mij persoonlijk enkel wat aanknopingspunten voor het selecteren van vooral jonge koi.

WesKoi  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *