Niet alles is goud wat er blinkt

We hebben in een korte tijd best al veel bereikt met goede resultaten bij onze aangekochte koi. Dat merken we dan ook aan het verwachtingspatroon van de hobbyisten die ons bezoeken. Toch is niet alles goud wat er blinkt bij ons. Net als bij iedereen evalueert een aankoop soms niet zoals wij dit hadden ingeschat. En gelukkig maar, anders zal de koi hobby voor ons snel zijn glans verliezen wanneer we van elke koi 100 % de evaluatie kunnen voorspellen. Op het moment dat wij in Japan selecteren kijken we naar vier criteria: Frame ….. Huidkwaliteit…… Toekomstverwachting en Patroon. Als we beginnen met het frame, dan bedoelen we daarmee de bouw van een vis. Belangrijk in de beoordeling is de backbone en dan met name hoe de backbone loopt. Deze moet in een mooie lange vloeiende lijn van voor naar achter lopen.

Dit geeft meestal een inzicht in de groeiverwachting van een koi. Samen met de voor lengte en achter lengte van een koi. Hoogte staart en dikte ozutsu speelt hier ook een rol in. Wat de meesten vergeten is vooral te kijken naar de onderbelijning van een koi. Dit geeft vaak een beeld wat je kan verwachten qua bouw en inval in het achterste gedeelte.

Huidkwaliteit is enorm moeilijk om dit in te schatten in Japan. Hoe hoger de kwaliteit van de vissen hoe makkelijker dit wordt. Deze vissen die een aardig prijskaartje vertegenwoordigen, zitten dan ook onder goede omstandigheden en zijn daardoor in goede conditie.

Die vissen uit de betaalbare range zitten vaak in grote getallen en kleine ruimtes bij elkaar, waardoor dan met name de huidconditie op dat moment vaak te wensen over laat. Dan is het de kunst om te kunnen inschatten of de koi in slechte conditie is of van slechte kwaliteit.

Het is vaak verbazingwekkend hoe mooi ze worden onder goede omstandigheden. Vooral sashi en kiwa is belangrijk. Bij jonge koi ben ik niet zo voorstander van Maruzone kiwa (kiwa wat de schubrand volgt ) dit worden vaak losse schubben of patronen als de koi groter wordt.

Ben zelf liefhebber van kamisori kiwa wat dwars door de schubben loopt. Omdat we vooral jonge koi selecteren die nog een lange weg te gaan hebben is vooral belangrijk “wat kan ik verwachten in de toekomst?” Groei, huidkwaliteit en bouw.

Pas als alle laatste kijk ik naar misschien wel het belangrijkste onderdeel van een koi voor het grootste merendeel van de hobbyisten…het Patroon. Hoe hoger de kwaliteit, hoe ondergeschikte vind ik dan het patroon. Kwaliteit, met name in de hoge prijsklassen gaat bij mij voor patroon. In dergelijke prijsklassen horen ook eisen bij de kwaliteit waar je nooit aan voorbij kan gaan. In de lagere prijsklassen merk je steeds weer dat mensen puur op patroon kiezen en een groot gedeelte kwaliteit uitschakelen.

Het meest wat ik gebruik tijdens het selecteren is mijn intuïtie die ik in de loop der jaren heb opgebouwd. Dit is niet uit te leggen en kan je ook niemand leren, want dit zit gewoon in je.

Je ziet dat we proberen heel secuur te werk te gaan om zoveel mogelijk teleurstellingen te voorkomen. Elke vis proberen we handpicked te keuren naar onze eisen. Hoe hoger de kwaliteit hoe minder concessie we kunnen doen aan onze eisen. Elke vis die meekomt is in basis goed en moet voldoen aan de prijsklasse waarin hij valt. Als u de vis aankoopt voldoet de vis op dat moment aan uw eisen en de onze anders zwemt de koi niet bij ons. Tot dit moment hebben wij meer dan ons best gedaan om u aankoop aan de wensen laten voldoen. Wat de vis na aankoop doet kunnen wij u ook helaas niet 100 % voorspellen maar dat maakt de hobby ook zo boeiend.

WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *