Oorsprong koi

V. In welk jaar verscheen nishikigoi voor het eerst?


A. Nishikigoi verscheen voor het eerst rond de late Edo-periode (1603 – 1868), de late 18e eeuw. De oudste literatuur waarin de evolutie van de Nishikigoi verscheen is ‘Het handboek van de visserij als een secundaire taak voor de boeren – volume 1’, geschreven door Hidekane Koshida, en gepubliceerd door agrarische vereniging Niigata prefectuur. Dit boek beschrijft duidelijk het proces van de productie van Sarasa, de voorganger van de Kohaku, door voortplanting van Higoi en Shirogoi als een opmerkelijke gebeurtenis in het begin van de 19e eeuw.

Enkele van de details in het boek zijn onder andere:

1.In de periode van Bunka (1804 – 1818) en Bunsei (1818 – 1829)werden eveneens Magoi, Higoi en Shirogoi gehouden.
2. Als gevolg van het fokken van Higoi en Shirogoi ontstonden koi met witte huid en rode stippen op hun buik.
3.Hoaka, wat zich vertaalt als rode wangen, rode vlekken die alleen op hun kieuwplaten voorkwamen, kwamen ook voor.
4. In de Tempou periode (1830 – 1843), werden de rode patronen verbeterd en ontstonden nieuwe patronen, bijvoorbeeld ‘Zukinkaburi’ (koi met de helft van hun hoofd een rode kleur), ‘menkaburi’ (koi met rood gekleurd hoofd), en ‘Kuchibeni ‘(koi met rode lippen).
5. Na herhaald fokken verscheen uiteindelijk, ‘Sarasa’ (witte koi met rode vlekken op de achterzijde).

V. Is ‘Het handboek van de visserij als een secundaire taak voor de boeren – volume 1’ het definitieve verslag van de oorsprong van Sarasa uit Irogoi, dat later kohaku zou worden?


A. Er is geen bewijs dat Koshida’s verhaal aantoont. Koshida meldt dat witte koi met vlekken op de huid ontstonden als gevolg van de paring van Higoi en Shirogoi ‘, maar na grondig lezen van het verslag, is het proces van rode vlekken op shiroji op Sarasa geleidelijk ontstaan en overeenkomt met de stijging van de hi kleur bij Narumi Asagi.

V. Dus dat betekent Kohaku ontstaan is uit Asagi?


A. Als burggraaf Keizo Shibusawa de twintig dorpen bezocht in het 17e jaar van het Showa tijdperk (1942) om informatie te verzamelen voor zijn ‘Historische records voor vis van Japan’ verzamelde hij de verbonden partijen van het gebied in de tempel van Fukuo Higashiyama dorp en hield de ‘Irogoi studie club’. Eizaburo Hoshino en anderen benadrukken juist de theorie, dat Kohaku voortgekomen is uit de kruising van Higoi en Shirogoi. Masamoto Kataoka pleitte voor een andere theorie van Nishikigoi samenwerking op landbouwgebied, die eerder in het bezit was van Hokuesu Shinpo. Zijn theorie was dat Kohaku ontstaan is uit Asagi. Niemand volgde Kataoka’s theorie ‘kohaku kwam uit Asagi’ in die tijd, hij bleef op zijn eigen bedrijf. Vandaag de dag zou niemand twijfelen.

V. Dus de theorie van de niet-ondersteunde Kataoka was uiteindelijk juist?


A. Ja, de theorie van Kataoka is vandaag algemeen aangenomen als de meest nauwkeurige. Hoewel hun theorieën van elkaar verschilden, zult u merken dat ze beiden dezelfde bewering hadden dat de Nishikigoi ontstond door mutatie en aanpassing.

WesKoi


Bron nskg Mondo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *