Tosai en verwarmen

Tosai (een jarige Koi) en verwarmen horen onlosmakelijk bij elkaar, zoals een potje bij een dekseltje. Er van uit gaande dat we weten dat een Koi de eerste vijf jaar van zijn leven de meeste groei in cm pakt, moeten we er dus voor zorgen dat hij of zij juist in deze periode in de meest goede omstandigheden wordt grootgebracht.
Natuurlijk moet een Koi te allen tijden onder de meest goede omstandigheden leven, maar vooral een tosai verdient extra aandacht in zijn eerste levensjaren.
Er van uitgaand dat we allemaal weten dat de basis van Koi houden begint bij goede waterkwaliteit, zijn er voor het grootbrengen van tosai vier dingen zeer belangrijk.
Goede waterkwaliteit, genoeg zuurstof, temperatuur en het juiste voer.
Alleen bij tosai in combinatie met hoge temperatuur, zit wel een duidelijke MAAR! Het verwarmen naar de juiste temperatuur en voergedrag moet worden bijgesteld naar gelang de ontwikkeling van de Koi. Een controle zal dus zeer frequent moeten plaats vinden om op tijd te kunnen sturen.
Ik durf gerust te zeggen dat het grootste gedeelte van de aangekochte tosai op een verkeerde manier wordt grootgebracht doormiddel van veel te lange hoge temperatuur in samenwerking met teveel voer.
Van belang is te weten dat een Koi zijn energie steekt in bepaalde aspecten van zijn ontwikkeling na gelang de temperatuur waarin hij of zij zich bevindt.

Duidelijk geval van te
lang op te hoge temp
en teveel voer.

Het verval is het duidelijkst te zien
onder de laterale lijn.  

Als we kijken naar deze aspecten en wat voor ons van belang is namelijk lengte, groei, body en huidkwaliteit (pigment ), dan kunnen we het volgende stellen wat betreft de temperatuur:
Bij 17/18 graden wordt de energie voornamelijk gestoken in de huidkwaliteit.
Bij 21/22 graden gaat de energie voornamelijk naar de ontwikkeling in body
Bij 24 graden of hoger wordt er voornamelijk gewerkt aan de lengte groei.
Langdurig hoger dan 24 graden gaat meestal ten koste van de pigmentatie van de vissen. Het wordt dan gewoon te moeilijk om het zuurstofgehalte en de waterkwaliteit op het juiste niveau te houden wat ten koste gaat van de kwaliteit van de koi.

Met deze wetenschap kunnen we dus wel degelijk invloed uitoefenen op de ontwikkeling van een Koi. Om te beginnen gaan we met de temperatuur bij binnen komst van onze nieuwe tosai zo snel mogelijk naar de 24 graden toe.
Nooit meer dan 4 graden per etmaal omhoog. (omhoog is trouwens in de regel minder schadelijk dan heel snel omlaag)
De meeste mensen zetten hun tosai in een quarantaine bak wat een voordeel is maar tegelijkertijd ook heel groot nadeel kan zijn.
Groot voordeel is dat de vaak beperkte hoeveelheid aan water makkelijker en goedkoper op temperatuur te houden is.
Grootst nadeel is daardoor dat het moeilijk is om de waterkwaliteit in optimale conditie te houden, door de hoge temperatuur in samenhang met het vele voer.
Ook hier geld weer meten is weten en dan wel zeker om de twee dagen.

Wat van wezenlijk belang is voor de optimale waterkwaliteit maar in het bijzonder voor de groei, is een dagelijkse waterverversing van 20 %, het liefst als een continu proces zodat waterwaarden in samenstelling zoveel mogelijk gelijk blijft.
Waarom we naar 24 graden gaan is natuurlijk wel duidelijk.
Bij 24 graden werkt het herstel bij een Koi optimaal en werkt hij / zij tegelijkertijd aan de lengte groei. Natuurlijk gaan bij deze temperatuur ook de andere aspecten door. Maar als ik mag gokken denk ik 60 % lengte groei 20 % huidkwaliteit (pigment) 20 % body, dit als alles naar wens verloopt.
Nu wil het, dat het heel vaak juist bij deze ideale omstandigheden na een tijdje fout kan gaan. Door het vele voer (8 keer per dag de juiste hoeveelheden) en de hogere temperatuur wil het wel eens voorkomen dat een Koi kan stoppen met groeien.
Dit heeft in MIJN ogen te maken met het feit dat het groeipunt, wat genetisch bepaalt is, voor deze Koi is bereikt, voor dit moment althans.
Blijven we op dezelfde manier doorgaan met deze temperaturen en voergedrag dan bestaat de mogelijkheid dat in deze fase het pigment schade gaat ondervinden.
Het teri (glans) als mede het pigment zal steeds minder worden dit gaat vaak samen met het open trekken of zelfs verdwijnen van bepaalde patronen. Ook gaat de Koi niet meer in de lengte maar voornamelijk in de breedte (te dik) groeien wat ook weer niet ten goede komt aan de huidkwaliteit.
Meestal kan de stretch van huid het simpelweg niet meer bijbenen.
Dit maximale punt is bij elke Koi verschillend, dit wordt bepaald door de algehele kwaliteit van de Koi, maar in mijn ogen vooral met de groei potentie van de Koi.

Een Koi waar genetisch is bepaalt dat hij ongeveer 65 cm gaat worden. Wordt het punt waar we moeten ingrijpen veel eerder zichtbaar, dan bij een Koi die genetisch jumbo potentie heeft (80 +). Hier hoeven we waarschijnlijk helemaal niet in te grijpen omdat de Koi alle eigenschappen bezit om groot te worden.

Hoe kunnen we dit al in een vroeg stadium waarnemen? Waar ik persoonlijk altijd naar kijk, is hoe de Koi zich ontwikkelt onder de laterale lijn (midden Koi). Wat er onder de laterale lijn gebeurt met de huidkwaliteit, is vaak bepalend voor de algehele huidkwaliteit op een Koi.

Ook het uitzetten (dikker) van de Koi onder de laterale lijn geeft aan dat we moeten gaan ingrijpen in de ontwikkeling. Op het moment dat het dreigt mis te gaan zul je zien dat het pigment als eerste onder de laterale lijn minder wordt en zich langzaam aan terugtrekken is. In sommige gevallen wanneer we eigenlijk al te lang doorgevoerd hebben, in samenhang met de hogere temperatuur, zal het pigment al geheel teruggelopen zijn waardoor er zelfs losse schubben (kanoke) kunnen ontstaan uit het patroon. Dus om dit te voorkomen moeten we constant de Koi in de gaten houden in zijn ontwikkeling en voornamelijk onder de laterale lijn. Stel dat de Koi minder hard groeit maar voornamelijk dikker wordt en het pigment blijft goed, dan zou ik zakken met de temperatuur naar 22 graden en in zijn geheel stoppen met voeren. Hoe lang de voerstop duurt is geheel afhankelijk van hoe de Koi zich ontwikkeld. Komt de Koi na verloop van tijd weer in normale proporties en het pigment is goed kunnen we weer rustig terug gaan naar 24 graden en starten met voeren. Maar voornamelijk de hoeveelheid voer aanpassen aan de ontwikkeling van de Koi. Krijgen we te maken met een terugval in het pigment. Dan ga ik terug naar 18 graden en een voerstop. Zodat de Koi de tijd krijgt om te herstellen. Geef de Koi echt de tijd tot herstel en ga niet te gauw terug naar hogere temperatuur. Want elke verandering voor de Koi heeft tijd nodig en gaat ten koste van de ontwikkeling van de Koi. Een tosai is de enige Koi waar ik achter sta om het hele jaar door te verwarmen, mits dit met een bepaalde strategie gaat!
Ik ben er van overtuigd dat het hele jaar hogere temperatuur en veel voer, niet goed is voor de algehele kwaliteit van de Koi in de toekomst (gezondheid – huidkwaliteit).

Boven laterale lijn.  

Zelfde Koi onder de laterale lijn

Het schema wat ik persoonlijk aan houd, is vanaf april tot okt de temperatuur op 24 graden, mits natuurlijk de ontwikkeling goed gaat. Anders bijgestuurd zoals hier boven beschreven. En vanaf oktober tot het voorjaar op 18 graden met een paar handjes voer per week.
Zodra het weer het toe laat gaat de Koi naar buiten en zal ik verwarmen zoals ik in het eerste artikel heb geschreven.

Wat buiten de temperatuur heel belangrijk is voor de groei en de ontwikkeling, is een consequente dagelijkse verversing van 20 % water, juiste hoeveelheid zuurstof en de juiste hoeveelheid aan voer.
Bij 18 graden voer ik hooguit 3 x per dag en bij 24 gr voer ik 8 x per dag.
Hoe goed de waterkwaliteit ook is en hoe hoog de temperatuur ook is, een Koi wordt nooit groter dan dat het genetisch is bepaald. Het kan wel zo zijn dat we er niet uit halen wat er genetisch is bepaald, domweg omdat we er niet voor hebben gezorgd dat de Koi onder de juiste omstandigheden is opgegroeid.
Zo zien we dat doormiddel van spelen met temperatuur en inlassen van voerstops wel degelijk een positieve invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van een Koi.
Dus een voerstop is alleen noodzakelijk in mijn ogen als een Koi zich negatief ontwikkeld. Maar zoals het bekende spreekwoord zegt.


EEN DUBBELTJE WORDT NOOIT EEN KWARTJE


WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *