Voorjaar


Het voorjaar gaat weer beginnen en je merkt dat de hele koiwereld hier klaar voor is. We hebben een fantastische winter gehad als het om de temperatuur gaat. Heel veel mensen hebben gewoon de hele winter doorgevoerd en alweer heel vroeg de kap eraf gehaald. Juist in deze tijd met de stijgende temperaturen en het filter wat nog niet op volle toeren draait, moeten we alert blijven maar meer ook niet.Ik word er gek van als ik op diverse fora en social media lees dat iedereen gelijk weer naar allerlei bacteriën en middeltjes gaat grijpen om problemen te voorkomen die er altijd zijn in het voorjaar. Nogmaals, allemaal weggegooid geld en vaak totaal overbodig. Deze middelen zijn in een hoop gevallen lekker als ondersteuning in geval er zich echt een probleem voordoet, maar niet vanzelfsprekend om in het voorjaar te gebruiken. Zoals het ook niet vanzelfsprekend is, dat je problemen heb in het voorjaar. Is dit wel het geval, dan is het beter om dan je filter systeem of je water management door te lichten in plaats van naar middelen te grijpen. De basis om het voorjaar goed te starten wordt namelijk gelegd in de voorafgaande zomer en vooral het najaar. Dit doe je door te zorgen dat de koi goed gevoed met het juiste voer de winter in gaan. Niet nog even gauw je laatste beetje zomervoer op voeren bij te lagere temperatuur, hierdoor krijgen de koi enorme problemen met verteren in de winter, waardoor de koi verzwakt het voorjaar ingaan. Kijk aan eind van het seizoen goed je vissen na of ze niet met parasieten de winter in gaan. Zorg dat het filter schoon en winterklaar is voor een nieuw zwaar koiseizoen. Zomaar wat simpele dingen die van wezenlijk belang zijn of we het voorjaar goed starten en het kost ook niets extra!

Verversen blijft een moeilijk en hekel punt in een discussie of we het wel voldoende doen! TOCH IS HET HEEL SIMPEL! 10 TOT 20 % IS EEN RICHTPUNT BIJ VERVERSEN, MAAR GEEN VAST STAAND FEIT DAT DIT GOED IS.


Elke vijver, elk systeem en elk visbestand heeft zijn eigen eigenschappen waar de hoeveelheid van het verversen aan aangepast dient te worden. Zo kan een vijver van 11 kuub wel 30% verversen in de week nodig hebben, terwijl een vijver van 70 kuub misschien wel met 10% verversen in de week genoeg kan hebben. Gelukkig is de winter niet streng geweest dit jaar en zullen de meeste mensen door het doorvoeren ook de moeite hebben genomen om in de winter door te verversen. Bij een strenge winter is het schrikbarend hoeveel mensen in het voorjaar een PH crash krijgen, doordat ze te weinig hebben ververst. Dus belangrijk is om regelmatig de KH van het kraanwater en de vijver te meten om te zien of je genoeg ververst. Nogmaals, problemen in het voorjaar zijn niet normaal en meestal onze eigen schuld door slecht vijver management. Als je genoeg ververst, niet teveel voert en de goed waterwaarden controleert of u filter het voergedrag op dat moment aankan, kun je in de meeste gevallen met een gerust hart genieten van het voorjaar. Hebt u vragen of twijfels kunt u altijd contact met ons opnemen via info@weskoi.com en echt dit kost u helemaal niets!

WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *