DERMOCYSTIDIUM

Dermocystidium in koi, is een schimmelziekte met een specifiek uiterlijk. Het veroorzaakt geen watachtig uitzicht zoals de meeste schimmels, maar wel goed omkapselde roodachtige knobbels op de huid van de koi. Deze knobbels kunnen tot enkele centimeters groot worden.

– Dermocystidium wordt voornamelijk in het voorjaar aangetroffen bij een watertemperatuur tussen de 10 en 18 graden.

Wanneer we een knobbel onder de microscoop bekijken, zien we de gesegmenteerde schimmeldraden (hyphae). Deze hyphae bevatten honderden sporen die vrijkomen wanneer de knobbel openbreekt.

Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen maar meestal zien we ze ter hoogte van de vinnen of bij de ogen. Tot zelfs aan de binnenkant van de bek. Naarmate de knobbels groeien gaan ze er korrelig uitzien.

De vissen hebben er weinig last van. Soms zien we een rood randje om de knobbel. Maar na openbreken van het gezwelletje, geneest de huidwonde meestal goed.

Alleen als het openbreekt komen er duizenden sporen vrij.  Dus plaats een van dermocystidium verdachte vis in quarantaine om verdere besmetting te voorkomen.

BEHANDELING

Bestaat uit het chirurgisch te laten verwijderen van de knobbel, of met vloeibare stikstof behandelen. Vaak is behandelen niet nodig daar het uit zichzelf ook weer weg kan gaan, wel indien de knobbels zijn opengesprongen de wonden goed schoon houden. Indien zwemmen, ademen of eten word belemmerd door een knobbel is ingrijpen noodzakelijk.

Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist.

WesKoi en/of Ewit zullen ondanks onze zorgvuldigheid geen aansprakelijkheid aanvaarden indien problemen/of sterfte optreed na het gebruik van medicijnen. Dit is geheel voor eigen risico.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *