Dit is weliswaar geen ziekte maar een lichamelijk gebrek, en komt met regelmaat voor bij onze Koi. Dit kan tal van oorzaken hebben, uw Koi zullen meestal een knik hebben tussen rugvin en staart. Maar in extreme gevallen is het niet beperkt tot een knik of bocht maar zijn er meerdere waardoor de vis een soort S houding krijgt. Gewoonlijk komt deze aandoening voor bij volwassen Koi. 

Bron: totalfishing.nl
Bron: totalfishing.nl

OORZAKEN:

Een overdosis medicijnen, speciale medicijnen, elektrische schok, bliksemflitsen, zuurstofgebrek, vergiftiging, tumor, bacterie en verkeerde voeding.

– Indien de exacte inhoud van uw vijver niet bekend is kan men dus per ongeluk overdoseren.

Met als gevolg dat sommige of alle Koi krom kunnen trekken. Voornamelijk organofosfaten overspannen de spieren van de rug waardoor deze krom kan trekken. vooral de goudwinde is hier zeer gevoelig voor.


– Het zomaar mengen van medicijnen zonder te weten of dat wel kan, geeft in sommige gevallen een vergiftiging met als gevolg ofwel krom trekken of dode vissen.


– Op een verkeerde manier vasthouden of laten vallen van een koi kan rug schade opleveren.


– Defecte apparatuur die niet op een aardlekschakelaar zijn aangesloten kunnen een electrische schok veroorzaken, en zo het centrale zenuwstelsel beïnvloeden met een knik als gevolg.


– Bliksemflitsen kunnen de oorzaak zijn van een kromme rug, de koi trekken zich tijdens een flits zo heftig samen, dat ze risico lopen op rug schade.


– Springen en op de vijverrand vallen of op de rand van het net slaan kan rug schade opleveren. (rug of staart breken).


– Verkeerd voer kan voor ondervoeding zorgen en zo weer lichamelijk misvormingen veroorzaken. Voornamelijk gebrek aan “vitamine C” of een “Tryptofaan” gebrek. Tryptofaan is een aminozuur die in ons Koivoer vooral voorkomt in het bestandsdeel vismeel.


– Een bacterie, mycobacterium(tuberculose) al gebeurt dit niet zo vaak.


– Druk van een tumor op de wervelkolom.

bron: lookfordiagnosis.com
bron:sfu.ca

BEHANDELING:

Als een koi eenmaal een gebogen of geknikte rug heeft, kan er vaak weinig meer aan worden gedaan. Vaak kan een koi met een gebogen rug een gewoon leven leiden, zonder nadelige effecten.
Esthetisch gezien ziet het er natuurlijk minder fraai uit.
– In ernstige gevallen kan een koi niet meer goed zwemmen, waardoor hij zich niet meer goed kan voeden. Als dat het geval is kan men de vis beter laten inslapen, om langdurig lijden te voorkomen.
– Men kan de rug operatief laten fixeren, als is dit wel een zware ingreep. Een erkende Koiarts kan u meer vertellen over de uiteindelijke overlevingskansen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *