Bron:  foto 1: o-fish.com, -: kogelforum.lode.biz, -3-4: cmu.ac.th.
Bron: foto 1: o-fish.com, -: kogelforum.lode.biz, -3-4: cmu.ac.th.

PLEISTOPHORA HYPHESSOBRYCONIS

De vissen die besmet zijn kunnen deze parasiet al heel lang bij zich hebben, zonder er echt ziek van te worden. De parasiet tast voornamelijk het spierweefsel aan bij karperachtigen. Maar ook andere inwendige organen kunnen worden aangetast.

Het wordt gekenmerkt door het verlies van kleur en bleke witte vlekken op de huid. Met name de strook van de huid onder de rugvin.

– Andere symptomen kunnen zijn ruggegraatsverkromming, vermagering, weefselverval van de vinnen en grillig zwemgedrag. Deze witte plekken voelen ook zachter aan dan de rest van het lichaam, dit komt doordat de parasiet, de spieren aantast.

– Zodra de vis in een stadium van weefsel verval is gekomen, is de ziekte dodelijk. We komen deze parasiet meer tegen bij enkele aquariumvissen, en wel de “Neontetra” en de “Kardinaaltetra”. maar ook bij Karperzalmen, Cichliden, karperachtigen (bv, danio), en alle andere karper – achtige vissen.

De ziekte is dan ook beter bekend onder de naam Neonziekte.

Aangezien pleistophora eerder een chronische ziekte is, heeft men van tijd tot tijd een zieke vis, acute of massale sterfte komt door deze parasiet niet voor.

– Deze witte vlekken moet men onderscheiden van een vaak voorkomende bacteriele aandoening, namelijk “Flavobacterium Columnare”. *Een diagnose is alleen mogelijk door een microscopisch onderzoek van een vers spierpreparaat, waarop de talrijke sporen te zien zullen zijn.

Bron: foto 1: infopetblog.blogspot.com, -2: drpez.com, -3: iran4iran.tk, -4: aba.by.
Bron: foto 1: infopetblog.blogspot.com, -2: drpez.com, -3: iran4iran.tk, -4: aba.by.

BEHANDELING

Er is op dit moment geen enkele therapie mogelijk, verwijder de aangetaste vis en optimaliseer de waterkwaliteit.

Raadpleeg een specialist.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *