Vinrot is een algemene omschrijving voor het afsterven van weefsel. Alhoewel het vaak een aandoening is als gevolg van iets anders, dus altijd secundair aanwezig is, zou men ten alle tijden de oorzaak aan moeten pakken. Meestal is het een gevolg van een bacterie, (flavobacterie). Maar dit hoeft niet altijd. Stress en beschadigingen kan leiden tot uigerafelde vinnen of erger.

SYMPTOMEN:

Vinrot begint vaak met het rood worden van de vinnen, gevolgd door het ontstaan van kleine witte gebieden op het uiteinde van de vinnen. Als deze gebieden niet snel worden behandeld, gaat de infectie de vinnen weg vreten, uiteindelijk kan de hele vin verdwijnen. Als men het zo ver laat komen kan de infectie door het lichaam van de vis verspreiden. Dan word het heel moeilijk de vis nog te redden. In de eerste stadia hoef de koi met vinrot geen verdere symptomen te vertonen van een verdere infectie.

DIAGNOSE:

Een nauwkeurige inspectie van u vissen is daarom ook essentieel om de ziekte snel aan te pakken voor het een probleem word.

BEHANDELING:

Zodra u vinrot vermoedt, gaat u behandelen, men kan de aangetaste delen een lokale behandeling geven. Dit kan met malachietgroen of waterstofperoxide 3% gevolgd door het aanbrengen van propolis.

– In een verder gevorderd stadium kan het nodig zijn aangetaste delen af te knippen, met een scherp en steriel schaartje, knip tot voorbij het rode deel tot aan het (gezonde weefsel) alles weg. Soms kan een antibiotica spuit noodzakelijk zijn.

Schakel voor bovenstaande behandelmethode ten alle tijden een specialist in. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *