Takigawa

Picture of <b>WesKoi</b>
WesKoi

Gepubliceerd op: 9 juli 2024

Artikel delen:

Takigawa

 

Hiroaki Takigawa begon als medewerker bij Sakai SFF zijn loopbaan in de koi scene. In die tijd bestond de Sakai koifarm  maar uit drie personen. De oude Sakai zijn broer en Takigawa waren de hele staf. In vergelijking met de tijd van nu schat ik zomaar dat we richting de 50 medewerkers gaan. Na verloop van tijd kreeg Takigawa een droom om zijn eigen koi te kweken.

Zijn focus lag voornamelijk op kohaku. Later kweekte hij ook andere go sanke variateiten. Nog weer later werd hij beroemd om zijn wonderschone goshiki en koromo. Tegenwoordig is de farm overgenomen door zijn beide zoons. Hassei was de eerste die mee werkte en later kwam ook zijn andere broer erbij. Takigawa zelf bemoeid zich nog heel weinig met de farm en hoe zich vooral bezig met park en de mudpond´s daarop. Er is waarschijnlijk geen kweker met zo mooi en onderhouden mudponds en terrein daar om heen. Bij de oude Takigawa zag je nooit veel van op social media. Hij sprak geen woord Engels en presenteerde zich nooit commercieel naar de buitenwereld toe. Ondanks dat hij geweldige go sanke kweekt zijn ze hier in Holland niet zo populair.

Komen alle grote kwekers meer en meer met jumbo tosai en nisai van 60 cm. Zijn de vissen van Takigawa  niet vreemd met nisai van 40 a 45 cm. daarbij ook nog eens dat ze heel lang en slank zijn, dan begrijp je dat ze commercieel totaal niet aantrekkelijk voor de handel. Er zijn weinig hobbyisten die deze vissen op de juiste waarde kan kunnen  schatten op jonge leeftijd. Ondanks dat ze op jonge leeftijd niet extreem groot zijn bereiken zijn bloedlijnen enorme lengte`s op latere leeftijd. Go sanke in de 80 en 90 cm is meer dan gewoon. Vissen die op 15 jarige leeftijd en ouder nog gewoon 2 a 3 cm per seizoen groeien. Op mijn laatste trip in april spotte ik typisch zo Takigawa sanke waar ik veel van verwacht. De sanke heeft subliem huidkwaliteit en daarbij bijna allemaal tasubo sumi ( zwart in wit ). Prachtige lengte bouw. Probleem zit hem voor hobbyisten met dit stevige prijskaartje . De lengte van 49 cm voor nisai maar voornamelijk dat ze body mis en meer magere male lijkt. Voor mij geen enkel probleem om hier toch een potentieel zeer goede vis in te zien. Gezien ik weet waartoe de kweeklijnen van Takigawa toe in staat zijn. Geduld is de basis van deze vis en ik ben ervan overtuigt dat je meer dan beloond gaat worden.

 

Team Weskoi