Het gebruik van kleimineralen

Het belang van toevoegingen voor vijvers wordt vaak onderschat ook het toevoegen van kleimineralen aan de vijver. Wij creëren prachtige vijvers en door de beste, modernste filtratie systemen te installeren, maar dat wil niet zeggen dat dit altijd de meest ideale omstandigheden zijn voor koi. We zijn teleurgesteld door zieke vissen, minder levendige kleuren, en een slechte algemene gezondheid van de vissen. Ongezonde vis kan frustrerend zijn voor iedereen die echt van de koi hobby houd.

Neem niet zomaar aan dat ik geen voorstander van de hedendaagse filtratiesystemen. Deze systemen werken uitstekend in het bereiken van helder water. Maar ze kunnen niet alle giftige stoffen en door water overgebrachte ziekteverwekkers die uw vissen kunnen beschadigen verwijderen. Gifstoffen en ziekteverwekkers zijn onzichtbaar, maar hun aanwezigheid in ons helder water vijvers kan onze koi schaden. Een vis die in slechte watersamenstelling in leven blijft, put zijn immuunsysteem uit, in een poging om in leven te blijven. Uiteindelijk, als de omstandigheden niet verbeteren, zullen ze waarschijnlijk ziek te worden, ook al is het filter zijn werk doet en het vijverwater gezond en helder lijkt.

Een gezond immuunsysteem bij onze vis is van vitaal belang om ziekten te weerstaan. Naast het filter systeem is er meer nodig om een koi in een zo goed natuurlijk mogelijke omgeving te laten leven. 

We kunnen dit bereiken met het toevoegen bacteriecultures en de juiste mineralen en sporenelementen.

Montmorilloniet kleisoorten behoren tot de hoogste en rijkste natuurlijke vorm van essentiële mineralen op aarde. Daarnaast is in een vorm die zeer goed opneembaar is door planten, dieren en mensen. 

Twee soorten Montmorillonietklei

Er zijn twee soorten Montmorilloniet klei, natrium en calcium. Montmorillonietkleisoorten worden ook wel Bentoniet genoemd. Beide kleisoorten zijn in de Smectiet familie van klei en staan bekend als aluminium / silica colloïdale mineralen.

Natriummontmorilloniet wordt gebruikt in de industrie in de dingen zoals gipsplaten, oliebron boorspoeling, kattenbakvulling, schoensmeer, vet, beton, dynamiet, lucifers, kleurpotloden, en reinigingsmiddelen om een paar te noemen.

Calciummontmorilloniet, ook bekend als “levende klei”, is eetbaar en hoofdzakelijk bestaat uit mineralen die de productie van enzymen in alle levende organismen te verbeteren. Het wordt gevonden in verschillende delen van de wereld en elk heeft zijn eigen unieke vingerafdruk van zuiverheid en mineralen.

Sommige Montmorillonietkleisoorten zijn zeer hoog in de voedingswaarde mineralen, terwijl anderen een lage waarde hebben. Ze hebben allemaal meer dan 60 micro, macro, en minerale sporen elementen in verschillende percentages. Er zit wel een verschil van samenstelling tussen de mineralen afhankelijk van waar ze gewonnen worden.

De natuurlijke “mud” van de mudponds in Japan, zijn in feite een vorm van Montmorilloniet bevattende klei. Wanneer calcium houdend Montmorillonietklei aanwezig is, biedt het voedingsstoffen in de vorm van micro en macro mineralen, en ontgift het water. Deze ideale omstandigheden, in combinatie met de weelderige natuurlijke micro-organismen die gedijen in de modder, geloof ik, resulteren in een mooie, gezonde Koi. De voedingsstoffen uit de klei die gegeten word, en in het water oplossen, verspreiden zich in de interne systemen van de vis, vervolgens hun algehele gezondheid en uiterlijk te verbeteren.

Wij zijn het er allemaal over eens dat het milieu (water) onze Koi leven is erg belangrijk. Er is echter een tendens voor ons allemaal om te kijken naar onze vijvers, vanuit een esthetisch perspectief, een strakke vijver goed weggewerkt filtersysteem, helder water etc. Dat is belangrijk voor ons, Het vijverwater is de werkelijke wereld waarin onze koi leven. Ze hebben een ander perspectief. Om een idee te hebben wat zij nodig hebben zullen we terug moeten gaan naar hun natuurlijke omgeving en hun thuisland.

Auteur 
Christiaan Eilander

Naturalaquatic.