Niet vrolijk

De titel zegt het al….Ondanks het prachtige zomerweer heb ik de laatste weken een verontrust gevoel. Of eigenlijk best geschokt wat we aantreffen bij de bezoekjes op locatie. Je zou toch denken dat we met deze temperaturen eindelijk volop kunnen genieten van de vijver en koi. Nee, helaas …we worden regelmatig gebeld door mensen met vijverproblemen. Veel sterfgevallen, veel PH crash en vijvers vol parasieten. Dit komt vaak door slechte systemen en in enkele gevallen slecht management en natuurlijk ook gevallen van pech.
  
Dat dit 10 jaar geleden gebeurde kwam, omdat er weinig kennis voorhanden was. Maar nu, anno 2013 met internet en diverse artikelen in de ko magazines, heb je binnen een avond uitgezocht waar een goede vijver met dito systeem aan moet voldoen. Waar ik helemaal verdrietig van wordt, is dat bij veel draaiende systemen mensen verkeerd zijn geadviseerd bij de aanleg hiervan. Nogmaals we houden geen koi, maar water! Dat wil zeggen dat de basis goed moet zijn. Als eerste tekenen we de vijver op ons papier en natuurlijk het liefst zo groot mogelijk. Waardoor er later wordt gekeken wat voor filtertje we nog kwijt kunnen in het nog overgebleven hoekje. Dit is even een schets van hoe het meestal gaat….Nee! Het filtersysteem is het hart voor onze koi en dit hart moet altijd kloppen. Want een hart wat niet klopt is dood. Dus laten we kijken hoeveel ruimte we nodig hebben om een goed werkend systeem kwijt te kunnen. Dan pas werken we de grootte van de vijver uit wat bij dit systeem hoort. Meest voorkomende probleem is te weinig flow in de vijver. Een keer per drie uur door het filter is allang achterhaald, het kan niet snel genoeg gaan om je waterkwaliteit vooral bij langdurige warmte goed te houden. Natuurlijk allemaal mooi, de energie zuinige pompen en vaak ook uit noodzakelijk geboren in deze dure tijden van crisis. Maar om die crisis hebben onze koi ook niet gevraagd en willen graag zolang mogelijk leven in zo goed mogelijke omstandigheden. Mijn advies is minimaal een keer per uur de vijver door je filter pompen. Zorg dat je leiding werk klopt met zo weinig mogelijk bochten. Drains altijd 110 mm en gebruik als kleinste leiding minimaal 63 mm. Zorg dat je filter altijd kan leeg trekken met minimaal 75 mm. Zorg dat je de bodemdrains altijd leeg kan trekken met 110 mm. Dit zijn zomaar een paar kleine dingen die niet mogen ontbreken. Eeeuuuhhhh een overloop mag gewoon niet ontbreken rechtstreekst op het riool. Die overloop is in veel gevallen het beste medicijn. Medicijn??????? Ja, vers water is in veel gevallen het goedkoopste medicijn. Ammonia, nitriet, ph crash, bacterie druk gewoon in meeste gevallen op te lossen door simpel de kraan langzaam te laten lopen. Nee, ondanks deze goedkope oplossing rennen we vaak naar een winkel om ons te laten adviseren met dure hulp middeltjes. Niets mis mee hoor, maar gebruik deze middelen alleen als het noodzakelijk is.
Vaak horen wij opmerkingen als ”ik ververs altijd netjes elke week 10 of 20%”……top! Helemaal volgens het boekje. Maar houd een ding voor ogen. Met dit heerlijke zomerweer is het goed vertoeven bij de vijvers en gaat dan ook regelmatig een handje voer naar onze altijd hongerige vijverbewoners. Vaak word dan vergeten dan als je meer voert dat je de mate van verversen ook dient te veranderen. Zo niet gaat dit ten koste van de waterkwaliteit!
Plantenfilters geweldig mooi om te zien en als het goed werk een meerwaarde heeft. Nee, in de meeste gevallen zijn deze veel te klein in volume en dus geen of weinig meerwaarde qua filtering. Verder hebben plantenfilters vaak te weinig doorstroming en zijn ze vaak niet goed te spoelen, dus een broeinest voor foute bacteriën.


Veel voorkomend probleem is, dat het lijkt dat de beadfilter spoelt terwijl het vuil onderin vast en aan elkaar geklonterd zit. Dus ook weer een broeinest voor foute bacteriën. Dus haal de dop eens van uw beadfilter af en kijk eens of de beads onderin niet vast zitten geklonterd. Zo kan ik nog uren doorgaan…Ga nu eens eerst goed rond kijken in de praktijk bij werkende systemen. Praat met hobbyisten die geen bindingen hebben met commercie, voor een eerlijke mening. Bezuinig nooit op het filtersysteem als je budget niet toereikend is. Wacht dan een tijdje langer zodat je budget wel toereikend is of begin er niet aan. Drie à vier keer per jaar een koi dokter thuis kost minimaal enkele honderden euro’s. Daar wordt de hobby zeker niet leuk door. Natuurlijk heb je in het voorjaar wel eens opstart problemen of een parasiet. Maar enkele keren per jaar parasieten of problemen in deze tijd van het jaar dat het filter optimaal draait, wil zeggen dat uw systeem niet toereikend is of u watermanagement niet goed is. Trots kan ik u vrijblijvend goed draaien filtersystemen laten zien onder hoge bezetting en resultaten van ontwikkeling van de koi in deze filtersystemen. Hebt u bouw plannen laat u vrijblijvend door ons informeren. Nee, ik bouw niet zelf vijvers maar kan wel voorzien in de juiste informatie om een hoop kosten en ellende te besparen.

Doe het goed en onze koi zullen ons dankbaar zijn….en ik misschien weer een beetje vrolijker

WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *