Zuurstof de bron tot leven

Een van de belangrijke factoren als we praten over een goede waterkwaliteit is het element zuurstof.
We zullen proberen dit zo eenvoudig mogelijk te vertellen zonder te vervallen in begrippen als O, O2 of opgelost zuurstof, en zullen alles dus gewoon zuurstof noemen.
Zuurstof komt zowel voor in de lucht als in ons vijverwater. Beiden echter in een andere hoeveelheid, de hoeveel zuurstof in de lucht ligt standaard hoger dan in ons vijverwater.
Door een natuurlijk proces wat Diffusie heet kunnen deeltjes, en in dit geval dus zuurstof, van een gebied met een hogere hoeveelheid verplaatsen naar een gebied met een lagere hoeveelheid.
Om deze uitwisseling te verbeteren gebruiken we in onze hobby vaak een luchtpomp, dit mag niet verward worden als een zuurstofpomp. Lucht en zuurstof zijn twee totaal verschillende begrippen.
De luchtpomp zorgt er eigenlijk voor dat het water in beweging komt waardoor de uitwisseling met de lucht beter kan plaats vinden.
De hoeveelheid beschikbare zuurstof in ons vijverwater is afhankelijk van veel factoren en zal op veel momenten op de dag of het jaargetijde verschillen in hoeveelheid.
Een hogere watertemperatuur of een lage luchtdruk(bij bv onweer) zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof minder wordt. Dit heeft te maken met de waterdichtheid en mate van uitwisseling met de lucht. Het gebruik van een of meerde luchtpompen is dus zeker in de zomer een welkome aanvulling.
De beschikbare zuurstof wordt niet alleen door de Koi gebruikt maar ook door meer soorten levende wezens in het water. De bacteriën die aan de slag zijn om bijvoorbeeld het Koiafval of elke andere organische vervuiling te reduceren verbruiken ook een hoeveelheid aan zuurstof.
Niet vreemd dus dat een overbevolkte vijver in de zomer wel eens te kampen heeft zuurstof tekorten (hogere watertemperatuur, meer Koi, meer activiteit, meer voedsel, meer afval).
Onderwaterplanten en algen kunnen de zuurstofproductie overdag bevorderen maar zullen in de nacht helaas weer zuurstof tot zich nemen. Bij kleinere en overbevolkte vijvers is een groene soep eigenlijk niet aan te bevelen, naast een eventueel tekort aan zuurstof in de ochtenduren zijn de PH schommelingen ook groter. Probeer in dit soort gevallen de hoeveelheid alg langzaam te verminderen en doe dit dus zeker niet rigoureus.
Indien er een reden zou zijn om zout toe te voegen aan het water, hou er dan rekening mee dat zout water minder zuurstof kan bevatten.
De kieuwen van een Koi zijn in staat het zuurstof uit het water te halen vergelijkbaar met de longen van een mens. Beschadigingen aan de kieuwen zal altijd leiden tot een verslechterde zuurstofopname. De Koi moet extra zijn best doen om toch de benodigde hoeveelheid aan zuurstof te krijgen. We zullen dan zien dat er een versnelde kieuwbeweging is, de Koi gaat dus als het waren sneller ademhalen. Ook bij irritatie van de kieuwen zien we dit gebeuren en is een inspectie van de kieuwen en het nemen van een afstrijkje noodzakelijk.
Bij een langdurig tekort aan zuurstof wordt een Koi lusteloos en gaat als gevolg daarvan ook minder eten. De Koi wordt hierdoor dus minder vitaal en zal bevattelijker worden voor ziekten en sneller reageren op parasitaire aanvallen.
Net als de kleur en uitstraling van de vinnen uit een eerdere editie van Chikara Koi , kunnen kieuwbewegingen, lusteloosheid alsook de plaats waar de koi zich vaak bevinden in de vijver aanleiding zijn om alert te zijn.
Zuurstof behoort dan ook zeker tot een van de belangrijke parameters van onze waterkwaliteit.

WesKoi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *