Aeromonas salmonicida

koi kennisbank
Picture of <b>WesKoi</b>
WesKoi

Gepubliceerd op: 8 juni 2024

Artikel delen:
Inhoudsopgave

Aeromonas salmonicida is een bacterie die bekend staat om zijn schadelijke effecten op koi en andere vissoorten. Deze bacterie kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs de dood van vissen tot gevolg hebben. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Aeromonas salmonicida is, hoe het wordt overgedragen, de symptomen, preventiemaatregelen en behandelingsopties. Dit is essentiële kennis voor koi-liefhebbers en hobbyisten om hun vissen gezond en veilig te houden.

Wat is Aeromonas salmonicida?

Aeromonas salmonicida is een gram-negatieve bacterie die behoort tot de familie Aeromonadaceae. Deze bacterie is vooral bekend als de veroorzaker van furunculose, een ernstige ziekte die vissen treft. Furunculose wordt gekenmerkt door de vorming van abcessen en zweren op de huid van de vis. Aeromonas salmonicida komt wereldwijd voor in zoetwateromgevingen, inclusief vijvers en aquaria waar koi worden gehouden.

Overdracht van de Bacterie

De bacterie wordt voornamelijk overgedragen via direct contact met geïnfecteerde vissen of besmet water. Besmette apparatuur, zoals netten en voedsel, kunnen ook een bron van infectie zijn. De bacterie kan lang overleven in water, wat het moeilijk maakt om de verspreiding ervan te controleren. Stressfactoren zoals overbevolking, slechte waterkwaliteit en slechte voeding kunnen de vatbaarheid van vissen voor infecties vergroten.

Symptomen van Infectie

Koi die zijn geïnfecteerd met Aeromonas salmonicida kunnen een reeks symptomen vertonen, waaronder:

 • Zweren en Abcessen: Rode, opgezwollen zweren op de huid die vaak pus bevatten.
 • Verminderde Eetlust: Infected vissen kunnen hun eetlust verliezen en stoppen met eten.
 • Gedragsveranderingen: Lusteloosheid, apathie en abnormaal zwemgedrag.
 • Bloederige Schubben: Bloedingen onder de schubben, vinnen en inwendige organen.
 • Opgezette Buik: Opgezwollen buik door interne bloedingen en ophoping van vocht.

Diagnose

Het diagnosticeren van Aeromonas salmonicida-infecties vereist vaak laboratoriumonderzoek. Monsters van zweren, huid of interne organen kunnen worden genomen en geanalyseerd onder een microscoop of gekweekt in een laboratorium om de aanwezigheid van de bacterie te bevestigen. Dit is een cruciale stap om de juiste behandeling te bepalen.

Preventie van Infecties

Preventie is de sleutel tot het beschermen van koi tegen Aeromonas salmonicida. Hier zijn enkele belangrijke preventieve maatregelen:

 • Waterkwaliteit: Handhaaf een uitstekende waterkwaliteit door regelmatige waterverversing en filtratie.
 • Quarantaine: Introduceer nieuwe vissen altijd via een quarantaineperiode om de verspreiding van ziekten te voorkomen.
 • Hygiëne: Zorg ervoor dat apparatuur zoals netten en voedselcontainers schoon zijn en vrij van bacteriën.
 • Stressvermindering: Minimaliseer stressfactoren door overbevolking te vermijden en een rustige omgeving te creëren.

Behandeling van Geïnfecteerde Vissen

Behandeling van Aeromonas salmonicida-infecties kan uitdagend zijn en vereist meestal het gebruik van antibiotica. Hier zijn enkele stappen die kunnen worden ondernomen:

 • Antibiotica: Toediening van geschikte antibiotica zoals oxytetracycline of sulfadimethoxine onder begeleiding van een dierenarts.
 • Zoutbaden: Zoutbaden kunnen helpen om de symptomen te verlichten en secundaire infecties te voorkomen.
 • Verbetering van Waterkwaliteit: Verbeter de waterkwaliteit door frequente waterverversing en het gebruik van filtratiesystemen.

Conclusie

Aeromonas salmonicida is een serieuze bedreiging voor koi en andere vissoorten. Het begrijpen van de symptomen, preventieve maatregelen en behandelingsopties is essentieel voor koi-liefhebbers en hobbyisten om hun vissen gezond en gelukkig te houden. Door proactieve maatregelen te nemen en geïnfecteerde vissen snel te behandelen, kunnen we de impact van deze schadelijke bacterie minimaliseren.

Artikel delen:

Vijvercheck nodig?