Branchiomyces

koi kennisbank
Picture of <b>WesKoi</b>
WesKoi

Gepubliceerd op: 9 juni 2024

Artikel delen:
Inhoudsopgave

Branchiomyces is een naam die misschien niet meteen herkenbaar is voor de gemiddelde koi-liefhebber, maar deze schimmel kan ernstige problemen veroorzaken in koi-vijvers. In dit artikel bespreken we wat Branchiomyces is, hoe het koi beïnvloedt, en wat je kunt doen om een infectie te voorkomen en te behandelen.

Wat is Branchiomyces?

Branchiomyces is een geslacht van schimmels dat vooral bekend staat om het veroorzaken van branchiomycose, een ziekte die de kieuwen van vissen aantast. Deze ziekte komt voornamelijk voor in vijvers en aquaria met slechte waterkwaliteit en hoge organische belasting. De schimmel groeit in de kieuwen van de vissen en kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden als het niet op tijd wordt behandeld.

De Biologie van Branchiomyces

Branchiomyces behoort tot de schimmels en verspreidt zich via sporen die in het water aanwezig zijn. De schimmelsporen hechten zich aan de kieuwen van de vissen, waar ze beginnen te groeien en de kieuwstructuur beschadigen. Deze schade vermindert het vermogen van de vis om zuurstof op te nemen, wat leidt tot ademhalingsproblemen en secundaire infecties.

Symptomen van Branchiomycose bij Koi

Het herkennen van de symptomen van branchiomycose is cruciaal voor een tijdige behandeling. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Veranderingen in Gedrag

 • Lusteloosheid: Infected vissen kunnen minder actief worden en meer tijd aan de oppervlakte doorbrengen in een poging om meer zuurstof te krijgen.
 • Versnelde ademhaling: Door de verminderde functie van de kieuwen zullen vissen sneller gaan ademen.

Fysieke Tekenen

 • Bleke of verkleurde kieuwen: De kieuwen kunnen bleek of witachtig worden door de schade die de schimmel veroorzaakt.
 • Kieuwrot: In ernstige gevallen kan er kieuwrot optreden, waarbij delen van de kieuwen afsterven en loslaten.

Oorzaken en Risicofactoren

Branchiomycose wordt vaak in verband gebracht met slechte waterkwaliteit en stressvolle omstandigheden. Enkele risicofactoren zijn:

Slechte Waterkwaliteit

 • Hoge ammoniak- en nitrietniveaus: Deze stoffen kunnen de kieuwen beschadigen en een ideale omgeving creëren voor schimmelinfecties.
 • Organische belasting: Overtollig organisch materiaal in het water, zoals afval en voerresten, kan de groei van schimmels bevorderen.

Stress

 • Overbevolking: Te veel vissen in een vijver kunnen stress veroorzaken en de weerstand van de vissen tegen infecties verminderen.
 • Plotse temperatuurveranderingen: Schommelingen in watertemperatuur kunnen de gezondheid van de vissen aantasten en ze vatbaarder maken voor infecties.

Preventie en Behandeling

Het voorkomen van branchiomycose is de beste aanpak. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om je koi te beschermen:

Preventie

 • Regelmatige waterverversing: Zorg voor een goede waterkwaliteit door regelmatig water te verversen en het filter schoon te houden.
 • Voedingsbeheer: Voer de vissen alleen wat ze binnen een paar minuten kunnen opeten om overtollig voer in het water te vermijden.
 • Waterparameters monitoren: Controleer regelmatig de niveaus van ammoniak, nitriet, en nitraat in je vijver.

Behandeling

Als je vissen toch geïnfecteerd raken, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar:

 • Medicatie: Er zijn specifieke antischimmelmedicijnen beschikbaar die effectief kunnen zijn tegen Branchiomyces.
 • Waterkwaliteit verbeteren: Verbeter onmiddellijk de waterkwaliteit door grote waterverversingen en het gebruik van waterbehandelingsmiddelen.

Conclusie

Branchiomyces is een ernstige bedreiging voor koi-vijvers, maar met de juiste preventieve maatregelen en een goed begrip van de symptomen kan de impact ervan geminimaliseerd worden. Door alert te blijven op de gezondheid van je vissen en te zorgen voor optimale leefomstandigheden, kun je genieten van een gezonde en levendige koi-vijver.

Artikel delen:

Vijvercheck nodig?