Piscicola Geometra

koi kennisbank
Picture of <b>WesKoi</b>
WesKoi

Gepubliceerd op: 8 juni 2024

Artikel delen:
Inhoudsopgave

Koi liefhebbers investeren veel tijd en zorg in het gezond en gelukkig houden van hun vissen. Een van de bedreigingen die koi-populaties kan treffen, is de bloedzuiger bekend als Piscicola geometra. In dit artikel gaan we dieper in op deze parasiet, hoe je deze kunt herkennen, welke gevolgen deze kan hebben voor je koi, en welke stappen je kunt nemen om een besmetting te behandelen en te voorkomen.

Wat is Piscicola Geometra?

Kenmerken van Piscicola Geometra

Piscicola geometra is een soort bloedzuiger die vaak wordt aangetroffen in zoetwateromgevingen, waaronder vijvers waar koi worden gehouden. Deze parasiet staat bekend om zijn cilindrische lichaam dat kan variëren in kleur van bruin tot groen, wat hem helpt te camoufleren in de omgeving. Ze kunnen enkele centimeters lang worden en hechten zich aan de huid van vissen om bloed te zuigen.

Levenscyclus en Gedrag

De levenscyclus van Piscicola geometra begint als ei, dat uitkomt in een larve die vrij in het water zwemt. Zodra ze een gastheer vinden, hechten ze zich vast en beginnen ze zich te voeden met bloed. Ze kunnen zich ook voortplanten terwijl ze op de gastheer zitten, wat leidt tot een snelle toename van hun aantal als ze niet op tijd worden aangepakt.

Symptomen en Gevolgen voor Koi

Hoe Herken Je een Besmetting?

Een besmetting met Piscicola geometra kan verschillende symptomen veroorzaken bij koi. Deze omvatten:

 • Zichtbare Bloedzuigers: Je kunt de bloedzuigers zelf zien zitten op de huid van de vissen, meestal op de vinnen of rond de kieuwen.
 • Rode Vlekken: Nadat de bloedzuiger zich heeft gevoed, blijven er rode, geïrriteerde plekken achter op de huid van de vis.
 • Gedragsveranderingen: Koi kunnen rusteloos worden, zich schuren tegen objecten in de vijver, of lusteloos aan het wateroppervlak hangen.

Gevolgen voor de Gezondheid van de Vissen

De aanwezigheid van bloedzuigers kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je koi:

 • Bloedarmoede: Door het constant zuigen van bloed kunnen koi bloedarmoede ontwikkelen, wat hen verzwakt en vatbaarder maakt voor andere ziekten.
 • Infecties: De wonden die de bloedzuigers achterlaten kunnen geïnfecteerd raken met bacteriën of schimmels, wat leidt tot secundaire infecties.
 • Stress: De aanwezigheid van parasieten veroorzaakt stress bij de vissen, wat hun immuunsysteem verder kan verzwakken.

Behandeling en Preventie

Behandeling van Besmette Koi

Er zijn verschillende methoden om koi van Piscicola geometra te ontdoen:

 • Handmatig Verwijderen: Gebruik een pincet om de bloedzuigers voorzichtig van de huid van de vis te verwijderen. Wees hierbij voorzichtig om verdere schade aan de huid te voorkomen.
 • Medicamenteuze Behandeling: Er zijn commerciële behandelingen beschikbaar die in het water kunnen worden toegevoegd om bloedzuigers te doden. Zorg ervoor dat je de instructies nauwkeurig opvolgt om de veiligheid van je vissen te waarborgen.
 • Zoutbaden: Een zoutbad kan ook effectief zijn. Plaats de geïnfecteerde vis in een aparte tank met een zoutoplossing voor een korte periode om de bloedzuigers los te maken.

Preventieve Maatregelen

Om een besmetting te voorkomen, kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Regelmatig Inspecteren: Controleer je koi regelmatig op tekenen van parasieten.
 • Vijveronderhoud: Houd de vijver schoon en zorg voor een goede waterkwaliteit. Parasieten gedijen in vervuild water.
 • Nieuwe Vissen Quarantaine: Plaats nieuwe vissen eerst in quarantaine voordat je ze aan je hoofdvijver toevoegt om te voorkomen dat ze parasieten introduceren.

Conclusie

Piscicola geometra is een vervelende parasiet die serieuze schade kan aanrichten aan koi. Door alert te zijn op de symptomen en snel in te grijpen met de juiste behandelingen, kun je de gezondheid en het welzijn van je koi beschermen. Preventieve maatregelen zijn essentieel om toekomstige besmettingen te voorkomen, waardoor je vijver een veilige en gezonde omgeving blijft voor je geliefde vissen.

Artikel delen:

Hulp nodig met uw vijver en uw koi?