Witte stip

koi kennisbank
Picture of <b>WesKoi</b>
WesKoi

Gepubliceerd op: 8 juni 2024

Artikel delen:
Inhoudsopgave

Witte stip, ook bekend als Ichthyophthirius multifiliis of “Ich”, is een veelvoorkomende parasiet die koi en andere aquariumvissen treft. Deze parasiet kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als hij niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel bespreken we wat witte stip is, hoe je het herkent, wat de oorzaken zijn, en hoe je het kunt behandelen en voorkomen.

Wat is Witte Stip?

Witte stip is een parasitaire infectie die wordt veroorzaakt door de protozoa Ichthyophthirius multifiliis. Deze parasiet hecht zich aan de huid, vinnen en kieuwen van vissen, waar hij zich voedt en reproduceert. De infectie wordt gekenmerkt door kleine witte stippen op de huid van de vis, vandaar de naam “witte stip”.

Symptomen van Witte Stip

Het herkennen van witte stip is cruciaal voor een tijdige behandeling. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Kleine witte stippen op de huid, vinnen en kieuwen.
 • Verhoogde slijmproductie.
 • Schuren tegen voorwerpen in het aquarium.
 • Verminderde eetlust.
 • Lusteloosheid en apathie.

Oorzaken van Witte Stip

Witte stip kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Stress: Stress verzwakt het immuunsysteem van vissen, waardoor ze vatbaarder worden voor parasieten.
 • Temperatuurschommelingen: Snelle veranderingen in watertemperatuur kunnen stress veroorzaken.
 • Slechte waterkwaliteit: Vuil en ongezond water bevorderen de groei van parasieten.
 • Nieuwe vissen: Nieuwe vissen kunnen parasieten in het aquarium introduceren als ze niet goed worden geacclimatiseerd.

Diagnose van Witte Stip

Het diagnosticeren van witte stip kan vaak op zicht worden gedaan door de kenmerkende witte stippen op de vissen. Echter, om zeker te zijn, kan een microscopisch onderzoek van een huid- of kieuwuitstrijkje nodig zijn om de aanwezigheid van de parasiet te bevestigen.

Behandeling van Witte Stip

Het behandelen van witte stip vereist een combinatie van maatregelen om de parasiet effectief uit te roeien en de gezondheid van de vissen te herstellen. Enkele veelgebruikte behandelingsmethoden zijn:

Verhogen van de Watertemperatuur

Het verhogen van de watertemperatuur tot ongeveer 30°C kan het levenscyclus van de parasiet versnellen, waardoor deze sneller gevoelig wordt voor behandelingen.

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die effectief zijn tegen witte stip, zoals malachietgroen, formaline en koper gebaseerde behandelingen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen en te zorgen voor een goede beluchting van het water tijdens de behandeling.

Zoutbad

Een zoutbad kan helpen om de parasiet te doden zonder de vis te veel te belasten. Gebruik niet-gejodeerd zout en voeg dit geleidelijk toe aan het water tot een concentratie van 0,3% is bereikt.

Preventie van Witte Stip

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om witte stip te voorkomen:

 • Kwartieren van nieuwe vissen: Zorg ervoor dat nieuwe vissen minimaal twee weken in quarantaine worden gehouden voordat ze aan het hoofdaquarium worden toegevoegd.
 • Goede waterkwaliteit: Houd de waterparameters stabiel en schoon door regelmatig water te verversen en filters te reinigen.
 • Vermijd overbevolking: Te veel vissen in een aquarium kunnen stress en ziektes bevorderen.
 • Zorg voor een gevarieerd dieet: Een uitgebalanceerd dieet helpt om het immuunsysteem van de vissen sterk te houden.

Conclusie

Witte stip is een vervelende maar behandelbare parasitaire infectie die koi en andere aquariumvissen kan treffen. Door alert te zijn op de symptomen, de oorzaken te begrijpen, en de juiste behandelings- en preventiemaatregelen te nemen, kunnen koi liefhebbers hun vissen gezond en gelukkig houden. Het is belangrijk om snel te handelen bij de eerste tekenen van witte stip om verdere complicaties te voorkomen.

Artikel delen:

Vijvercheck nodig?